Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finsko 2021

Týden na severu

 

Zájezd do Skandinávie (Švédsko – Finsko)

Začátkem září se „pět statečných“ z našeho seniorklubu rozhodlo prozkoumat část Skandinávie a tak 30. 8. 2021 nastupujeme v Praze ve večerních hodinách do luxusního autobusu CK SCANDIA a začíná naše dobrodružná cesta. Projíždíme Německem a v Rostocku se nalodíme na trajekt, který nás převeze do Dánska, kde pokračujeme autobusem do Kodaně a odtud druhým největším mostem na světě přes Baltské moře do švédského Malmö. Pokračujeme do penzionu Anneberg, kde přibíráme paní kuchařku, která se bude ve Finsku starat o naše žaludky, zásoby a vybavení pro finskou ubytovnu, protože jsme první zájezd (a v letošním roce i poslední), který zde bude. Večer se ve Stockholmu nalodíme na loď, kde máme ubytování a nocleh v čtyřlůžkových kajutách. Po snídani na lodi vystupujeme ve finském Turku. Prohlídka města a historické tržnice s ochutnávkou sušeného sobího masa, které zakoupil náš šéf a fundovaný průvodce naším putováním. Ve večerních hodinách přijíždíme třetí den našeho cestování do našeho penzionu v Juntusrantě. Ubytování je v přízemní budově v buňkách o 2 nebo 3 pokojích, kuchyňkou a koupelnou. Každá buňka má vlastní vchod. Kuchyň a jídelna je v první buňce s kapacitou 10 míst, takže se střídáme na směny.

Odtud pak denně podnikáme výlety do okolí:

Národní park Hossa s prehistorickými obrazy na skalách, pěší túrou panenskou přírodou s množstvím hub, které tady nikdo nesbírá, pochutnáváme si na borůvkách a brusinkách.

Další výlet – zlatý hřeb naší výpravy – cesta do Rovaniemi, města na polárním kruhu. Jedeme silnicí spojující jih se severem země, máme před sebou cca 350 km. Silnice jako podle pravítka, vlevo les, vpravo les, jen musíme dávat pozor na soby, kteří přecházejí silnici a mají vždy přednost. Občas mineme usedlost v typicky finském stylu – červený dům, bílá okna, hospodářská budova, sauna. Když chce navštívit souseda, jede 20–30 km. Finsko je sice osmou největší zemí v Evropě, ale má jen 5,5 mil obyvatel, kteří žijí hlavně v jižní a střední části země. A už jsme na severním polárním kruhu, který je zde patřičně vyznačen a u kterého se všichni fotografujeme. Ještě navštívíme Santovu chýši, kde nás přivítá sám Santa, foto na památku a už brouzdáme po obchodech se suvenýry, doprovázeni vánočními melodiemi. Návštěva muzea Arktikum, které nás seznámí s laponskou kulturou, severskou přírodou a historii.

Druhá návštěva národního parku Hossa nás zavede na jiné místo, k jezeru Julma Olkky. Ti zdatnější zdolávají pěší túru okolo jezera, jiní jedou lodí a tři z naší výpravy si půjčí kajak a vybavení.

V Suomussalmi navštívíme pole Tichých lidí – v poli stojících asi 1200 figurín, oblečených do šatů, které se mění podle ročního období. V Raate si prohlédneme vojenské muzeum a přilehlé pole s pomníkem obklopeným množstvím balvanů, které připomínají padlé v tzv. Zimní válce s Ruskem.  Cestou zpět se ještě zastavíme na Rusy střeženém hraničním přechodu.

A jedeme domů balit – brzy ráno odjíždíme. Balíme vše, objekt se musí zazimovat.

Z dalších měst navštívíme ještě Tampere, které proslavila hlavně značka Nokia a Lahti, středisko zimních sportů se třemi skokanskými můstky. Míříme do Helsinek, hlavního města Finska. Procházíme se po Senátním náměstí s Dómem, navštívíme Uspenskou katedrálu – kostel vybudovaný ve skále, navštívíme olympijský stadion, kde v r. 1952 získal Emil Zátopek tři zlaté medaile. Večer nastupujeme opět na loď, ubytování v kajutách a ráno se probudíme ve Stockholmu, hlavním městě Švédska. Ranní procházka kolem královského paláce a královskými zahradami, v centru navštívíme

radnici s Modrou halou a Zlatým sálem, kde se udělují Nobelovy ceny, VASA muzeum, kde si prohlížíme loď, která se v r. 1628 při svém prvním vyplutí potopila ještě v přístavu a po 333 letech byla vyzvednuta.

Ještě zastávka v penzionu Anneberg v Bottnarydu, kde máme malé pohoštění, řidiči mezitím vybalí z autobusu přivážené zásoby z Finska. Nastupujeme do autobusu a vracíme se stejnou trasou zpět, přes most ze Švédska do Dánska, kde se nalodíme na trajekt do německého Roztoku, projedeme Německem a v poledne vystupujeme v Praze. Máme najeto celkem 8000 km!

Toto je jen stručný popis cesty, ve kterém není možno popsat vše. Ale protože jsme měli s sebou kameramana, který připravuje propagační materiál o Finsku, vyšel nám vstříc a slíbil pořídit DVD z cesty. Až DVD bude, a pokud by byl zájem, můžeme se sejít s “účastníky zájezdu“ v naší klubovně.

Liduše Staňková

Fotky: https://seniorbohumin.rajce.idnes.cz/Finsko_2021/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hana - Lidko

Děkuji za příspěvek. Už se těším na DVD.

 


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 6
Celkem: 253698
Měsíc: 5265
Den: 280