Jdi na obsah Jdi na menu
 


La Manche 2022

 Uplavali jsme 5x LaManche!!!  

SenSen (Senzační senioři) vyhlásili na únor 2022 8. ročník Štafetového plavání seniorů a dětí pod názvem Přeplavme svůj La Manche.
Úkolem bylo přeplavat společnými silami 34 km. To je nejužší vzdálenost, kterou má průliv, který odděluje britské ostrovy od Evropy v nejužším místě.
Náš Seniorklub Bohumín se do této akce zapojil letos poprvé. A myslím, že se nemáme zač stydět.
Nejstarší zúčastněnou plavkyní byla p. Olga Jaroňová, která uplavala ve svých 93 letech 200 bazénů. A kdyby neodjela na dovolenou, výsledek by byl určitě vyšší.
Do plavání se zapojilo 43 seniorů a 33 dětí ze třídy p. Mgr Květy Fulnečkové ze ZŠ Masarykova.
Nejlepším zúčastněným plavcem-plavkyní se stala p. Veronika Sidžinová, která se svými 30,325 uplavanými km zdolala téměř průliv sama.
Jak sama prohlásila:
"Razím myšlenku, že člověk nejenom musí brát, ale i dávat...tak když výbor tolik dělá pro své členy, měli bychom taky. Je to i naše morální povinnost členů přispět, pokud je to v našich silách udělat pro klub něco užitečného, něco, co i nadále bude dokazovat, že seniorklub patří mezi ty úspěšné kluby. Mně bohatě stačí pomyšlení, že jsem něco dobrého udělala."

Celkem jsme uplavali krásných 177,3 km. Takže jsme kanál La Manche přeplavali více než 5x. A to je dle mne opravdu chvályhodné.
Děti uplavali téměř 4 km, zač jim i ochotné paní učitelce patří obrovský dík.

Pro ty, kteří plavat nemohli či nechtěli, ale přesto měli zájem se hýbat, byla vyhlášena kategorie La Manche na suchu. Do této akce se zapojilo 47 seniorů. Součet jejich nachozených km v měsíci únoru je 3481 km, čímž jsme kanál suchou nohou přešli více než 10x. Nejvíce kilometrů nachodila Věra Nerostková.
Všichni jsme udělali něco nejenom pro svůj klub, ale hlavně pro své zdraví.
A to je nejenom v našem věku velice důležité!!!
VŠEM, kteří se do kterékoliv akce zapojili byť jediným metrem patří veliké poděkování!!!

Hana

Zde filmová reportáž (od 16.minuty):

 
https://www.mesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/videoarchiv/7405-bohuminske-zpravy-c-2022-11.html

 

 

Pár zajímavostí o La Manche.

Tento průplav nebyl vytvořen uměle, jako např. Suezský průplav v Egyptě, ale vznikl asi před 10 000 lety, kdy končila doba ledová a došlo ke zvednutí hladiny moře a tím se oddělila Francie od Anglie. Předtím byly tyto dvě země spojeny.

Průplav spojuje dvě města. Dower je  přístav na anglické straně, Calais na straně Francie. Právě v těchto místech je průplav nejužší, měří 36km. 

Prvním člověkem, který přeplaval kanál La Manche, byl Angličan Mateo Webb v r. 1875. Vzdálenost z Doweru do Calais uplaval za 21hodin 45 minut. 

V r. 1926 se Američanka Gertrude Ederlová vydala opačným směrem a po 14 hodinách vystoupila na břeh jako první žena.

Víte, kdo byl první Čech, který přeplaval La Manche? Ano, správně, 30.července 1971 se to na druhý pokus podařilo bývalému boxerovi Františku Venclovskému. Mnozí si ještě vzpomenete na první větu, kterou řekl, když vystoupil z vody: „Já su tak šťastné!“

První českou ženou - přemožitelkou byla v r. 1988 Ludmila Jelínková, dále průplav pokořili např. Richard Blatný, sportovní reportér Stanislav Bartůšek a mnoho dalších, celkem už 30 Čechů. Plavkyně Pechová přeplavala kanál jako první handicapovaná žena.

 

 

 

A pozor! Nyní ještě LaManche přejedeme na kole!

♥ Celý březen šlapeme v klubovně na rotopedu pětiminutovku. Přijdeš v kterýkoli čas do klubovny, zašlapeš pět minut, přečteš najeté kilometry. Kilometry se jménem a datem napíšeš na papírek a vhodíš do krabičky na stole. Bude se nám dařit i na kole?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hana - Plavání

K dnešnímu dni máme nahlášeno uplavaných už 11km. Určitě zvládneme.

Hana - Re: Blahořání

Jirko, přijmi gratulaci !!!

 


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 253552
Měsíc: 5178
Den: 237