Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rýmovník

Jaké jsou léčivé účinky rýmovníku?

Vzhledem k obsahu výše zmíněných vonných silic účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku. Ostatně o tom už vypovídá sám název „rýmovník“. Doporučováno sice bývá i vnitřní užívání, tedy např. formou čaje či žvýkáním, nicméně účinná je především inhalace. Dokonce prý stačí rozlomit či rozmačkat list a čichat, čichat a čichat. Pomoci přitom může i při problémech s dýchacími cestami a pozitivně by měl dle všeho působit i na zdraví astmatiků.

Rýmovník má ale kladný vliv rovněž na další neduhy. Můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem. Podle některých zdrojů má i antioxidační vlastnosti, účinkuje při vysokém krevním tlaku, problémech s ledvinami anebo při problémech trávicího ústrojí. Rýmovníku pak můžete využít i k detoxikaci organismu a působí také proti stresu a psychickým potížím.

 

Další využití rýmovníku

Jak už jsme podotkli, listy rýmovníku můžete použít k přípravě zdravého čaje. V kuchyni se ovšem hodí i při dalších příležitostech, a to např. k dochucení masa nebo zeleniny a uplatnit jej můžete i při vaření polévek. Kromě toho odpuzuje hmyz, a to včetně molů, což může být v mnoha ohledech velmi praktické. Budete-li navíc rýmovník pěstovat doma, možná brzy sami zjistěte, že se vám o něco lépe dýchá. Pěstování přitom není nikterak složité, takže ho zvládne úplně každý.

 

Jak rýmovník pěstovat?

Rýmovník sice ve své domovině roste jako keř, u nás se ovšem především pěstuje jako pokojová rostlina. V létě ho sice můžete mít i venku, nicméně špatně snáší mrazy, takže v zimních měsících jej určitě dejte zpět dovnitř. Ovšem pozor! Rýmovníku nedělá dobře ani prudké sluneční záření. Celoroční pěstování v pokoji se tedy jeví jako nejlepší varianta. Tato rostlina se přitom množí jednoduše řízkováním. Navíc roste poměrně rychle, listy lze tedy sklízet průběžně.

 

Časté otázky k rýmovníku:

Kde koupit rýmovník – v současné době je hrozně složité najít obchod nebo zahrádkářství, kde se rýmovník prodává, je skoro vždy vyprodaný nebo ho obchody neprodávají. Nejlepší řešení je tedy od známých nebo v naší diskuzi od lidí, kteří ho vám mohou prodat nebo darovat.

Zalévání rýmovníku – jedním z hlavních problémů při jeho pěstování je zbytečně časté zalévání. Rostlina je nenáročná, stačí zalévat opravdu jen minimálně.

 

 

 

Čaj z rýmovníku:

Natrháme 3 středně velké listy rýmovníku, listy omyjeme. Doporučujeme listy natrhat, aby lépe uvolnily aroma a účinné silice. Poté zalijeme litrem vroucí vody, přidáme 2-3 lžičky medu, vše promícháme a necháme přibližně 7-10 minut stát.

 

Sirup z rýmovníku:
1 pomeranč
1 citrón
30 – 40 lístků rýmovníku dle velikosti
1 litr vody
1 kg cukru

Oloupeme pomeranč i citron, natrháme a omyjeme lístky rýmovníku. Vše vložíme do hrnce a zalijeme litrem vroucí vody a hrnec zakryjeme pokličkou, přikryjeme alobalem nebo utěrkou a necháme při pokojové teplotě. Po 48 hodinách vyluhovaný nálev scedíme a postupně přidáme kilo cukru (bílého nebo třtinového) a nálev přivedeme k varu na mírném ohni a za občasného míchání vaříme. Zhruba po 1-2 hodinách  dostaneme ideální konzistenci sirupu. Vše pak přelijeme do připravených lahviček. Uchovávejte v temnu a chladu.

 

Mast z rýmovníku:

   autor:  Lenka Chvostová

  • 20–30 středních lístků rýmovníku

  • 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)

Tuk rozehřejte a přidejte čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny louhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a ještě vlahé přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu. Používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Mast je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.

Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vyrobit-lecivy-sirup-a-mast-z-rymovniku

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mirka Urbanská - Pochvala

Tohle je velmi užitečná a poučná stránka pro všechny,které v chladném počasí zastihne nachlazení či rýma.Hodně jsem se z ní poučila.Děkuji.

 


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 248850
Měsíc: 5081
Den: 292