Jdi na obsah Jdi na menu
 


O vdovském důchodu

Úmrtí manžela či manželky je velmi těžkým obdobím nejen po psychické stránce. Pozůstalí potřebují čas, aby se se situací alespoň zčásti vyrovnali, pokud je to možné. Většinou pak pozůstalé manželce či manželovi vzniká nárok na tzv. vdovský nebo vdovecký důchod.

Nejčastější otázky:

Mám nárok automaticky?

O vdovský a vdovecký důchod si vždy musíte požádat. Tuto žádost s vámi sepíše okresní správa sociálního zabezpečení podle místa vašeho trvalého bydliště, tzn. v Karviné.
K žádosti musíte předložit několik dokumentů:

  • váš doklad totožnosti,
  • úmrtní list vašeho manžela / vaší manželky,
  • oddací list.

Musí mít manželé společné bydlení?

Abyste měla po zemřelém manželovi či zemřelé manželce nárok na vdovský či vdovecký důchod, nemusíte mít před smrtí stejné bydliště. Podstatné je pouze to, že manželství trvalo k datu úmrtí manžela či manželky.

Jak dlouho musí manželství trvat?

Zákon nestanovuje, jak dlouho musí manželství trvat, aby vám po úmrtí manžela či manželky vznikl nárok na vdovský či vdovecký důchod. Rozhodující je pro zákon pouze to, že manželství trvalo v den úmrtí. I kdyby to byl jen jeden den.

Náleží důchod i družce, druhovi?

Pokud vám zemře druh či družka, nemáte na vdovský ani vdovecký důchod nárok. Roli bohužel nehraje ani případné dlouhodobé soužití ve společné domácnosti

Zůstane mi důchod, i když znovu vstoupím do manželství?

V případě, že se během pobírání pozůstalostního důchodu znovu vdáte nebo oženíte, nárok na pozůstalostní důchod vám zaniká. A to přesně dnem uzavření nového manželství.

Tuto skutečnost navíc musíte do 8 kalendářních dnů ohlásit na České správě sociálního zabezpečení. Jestliže tuto změnu neohlásíte, pak se jedná o neoprávněné čerpání dávky a budete ji muset vrátit.

V případě, že po uzavření sňatku znovu ovdovíte, může vám znovu vzniknout nárok na pozůstalostní důchod po druhém manželovi či manželce.

Pozůstalostní důchod bude ve výši důchodu zesnulé osoby?

Stejně jako starobní důchod i vdovský a vdovecký důchod se skládá ze dvou částí, a to procentní a základní výměry. Výše procentní výměry pozůstalostního důchodu podle zákona činí 50 % procentní výměry důchodu, který pobírala zesnulá osoba k datu úmrtí. Základní výměra vdovského a vdoveckého důchodu je stejná jako u ostatních druhů důchodů.

Jak dlouho budu vdovský důchod pobírat?

Poživatelé starobního důchodu po svém zemřelém manželovi pobírají  vdovský či vdovecký důchod až do své smrti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 253494
Měsíc: 5136
Den: 196